Mondkapjes structureel gebruiken?

Een samenleving van 1,5 meter en mondkapjes is momenteel een feit, helaas. Een samenleving waarin we elkaar niet aanraken, opzij gaan voor elkaar, zoveel mogelijk contactloos betalen en als 1,5 meter afstand houden even niet kan, dragen we een mondkapje. Maar wat voor mondkapje is nou het beste? Wat is het verschil tussen een wegwerp mondkapje en een wasbaar mondkapje? Hoe gebruik je een mondkapje? Wij snappen als geen ander dat er een hoop vragen zijn, daarom deze blog!

De belangrijkste kenmerken van de wegwerp mondkapjes
Je hebt eigenlijk twee soorten mondkapjes je hebt wegwerp mondkapjes en de wasbare mondkapjes. Je hebt wegwerp maskers die bestaan uit 3 lagen, maar ook 1 of 2-laags mondkapjes. De 3-laags wegwerp mondkapjes werken in de meeste gevallen een stuk effectiever. Er wordt een hoop gediscussieerd over of het dragen van een mondkapje nou wel of geen zin heeft. Wat we wel zeker weten, is dat een chirurgisch mondmasker is ontworpen om de lucht te filteren bij het uitademen en niet bij het inademen. Daarom worden chirurgische maskers het meest aanbevolen voor mensen die al besmet zijn met het virus of voor iedereen die denkt dat hij of zij besmet is of die recentelijk in contact is geweest met iemand die ziek is door het coronavirus.

Als je kiest voor professionele wegwerp mondkapjes zul je merken dat je hier een stuk beter door kunt ademenen dan goedkope of zelfgemaakte mondmaskers. Daarnaast beschikken professionele mondkapjes over een certificaat dat weer aantoont dat ze officieel zijn gekeurd. Tevens is de kwaliteit van de stof van de goede kwaliteit mondkapjes een stuk beter en voelen ze aangenamer dan die van goedkope en niet gecertificeerde mondkapjes.

Of ga je liever voor een hip en wasbaar mondkapje?
Aangezien een wegwerp mondkapje maar 3 uur meegaat en daarna vochtig wordt of bacteriƫn bevat, is een wasbaar mondkapje een goed alternatief. Deze komen voor in veel verschillende soorten en zijn er in talloze kleuren en printjes. Het voordeel van wasbare mondkapjes zijn dat ze een stuk langer te dragen zijn dan wegwerp mondkapjes en je ze na gebruikt kunt uitwassen (in een waszakje) en daarna weer kunt gebruiken.

Voorkomen is beter dan genezen!
Het is belangrijk om je mondkapje zorgvuldig af te zetten. Als je een mondkapje draagt, is het belangrijk dat je deze bij het opzetten en afdoen alleen vastpakt bij de elastiekjes. Kies je voor een wegwerp mondmasker? Gooi het mondkapje na gebruik gelijk in de afvalbak.

Naast het dragen van een mondmasker is het belangrijk om je handen regelmatig en vooral grondig te wassen. Dit doe je minimaal 40 seconden met warm water en zeep. Als je niet in de buurt van schoon water bent, gebruik dan een desinfecterende handgel met alcohol!