Verlies en rouwverwerking

Je kunt veel verliezen in het leven. Een geliefde, je ouders, een kind. Maar ook, je baan, je gezondheid, je huwelijk of de hoop op een kind.

In alle gevallen is het belangrijk om te leren omgaan met je verlies. Dat is nooit makkelijk. Toch kun je er in de meeste gevallen, samen met familie en vrienden, na verloop van tijd mee omgaan en vorm geven aan je verlies. Maar soms lukt dit niet en loop je, bijna letterlijk, vast.

Om een verlies goed te kunnen verwerken, kom je verschillende stappen tegen in het rouwproces. Dit zijn stappen die nodig zijn om uiteindelijk je leven weer op te kunnen pakken. Daarbij kun je denken aan:

  • aanvaarden van het verlies,
  • doorleven van de pijn en het verdriet,
  • je leven een nieuwe invulling geven,
  • het verlorene een plek kunnen geven.

Het ingewikkelde van rouw is dat al die stappen door elkaar lopen. Dat maakt het proces soms té gecompliceerd. Therapie kan dan helpen.

Veel mensen lopen vast in dit proces omdat ze geleerd hebben hun emoties die nodig zijn om hun verlies te verwerken, te onderdrukken.

We gaan samen op zoek naar de essentiële punten in jouw proces en ondersteunen je tijdens de emoties die erbij horen. Zo kan het verlies in een ander perspectief komen te staan en kun jij stapje voor stapje weer verder.

Maak een afspraak bij mij
Neem vrijblijvend contact met mij op als je vragen hebt. Het maakt niet uit wat je vraag, klacht of probleem is, ik help je graag verder.